Finance a výchova dětí

Jak připravit děti na svět financí 

Finance hrají důležitou roli v našem životě a je důležité, abychom se naučili správně nakládat s penězi již od raného věku. Studie ukazují, že finanční jednání a přesvědčení jsou často předávána z generace na generaci. Pokud tedy rodiče mají negativní vztah k penězům nebo mají finanční prostředky, mohou tato chování a přesvědčení přejít i na jejich děti. 

Vliv finančního chování rodičů na psychické zdraví dětí 

Jestliže jsou rodiče neustále ve stresu z nedostatku financí nebo si neumějí spravovat své peníze, mohou se projevit i na psychickém zdraví jejich dětí. Děti mohou začít vnímat peníze jako zdroj stresu a úzkosti nebo se mohou naučit nezodpovědnému nakládání s penězi. To se pak může promítnout do jejich života například v podobě pocitu méněcennosti, například samy sebe začnou vnímat, že jsou ve společenském postavení na tom hůře, než jejich spolužáci. 

Díky tomu může klesat sebedůvěra a přestává se jim dařit ve škole. Dítě si pak netroufne na to, jít studovat dále, nebo na pracovní pozici, která by se mu líbila. Pocit méněcennosti pak může doprovázet celý jeho život, kdy se například v zaměstnání nechá šikanovat, protože se domnívá, že ho v jiné práci chtít nebudou. V jiných případech může dojít k tomu, že si děti řeknou, že nechtějí žít jako rodiče a začnou na sobě extrémně úzkostlivě pracovat, až dosáhnou v dospělosti vysokého vzdělání, kariérního růstu a mohou být ohroženi syndromem vyhoření či jinými psychickými problémy. 

Například strachu ze selhání atd. Proto je důležité, aby rodiče modelovali zdravé finanční chování a přístup k penězům svým dětem. Mohou například vysvětlovat dětem význam spoření, plánování rozpočtu a důležitosti finanční stability. Vždycky je důležité dětem vysvětlit a prakticky ukázat, že se to učí pro sebe, nikoliv za účelem udělat rodičům radost. Pokud si dítě uvědomí, že se to učí pro sebe, daleko snadněji si hledá cestu k novým návykům. Když děláme něco pro sebe, či pro rodinu, je to mnohem lepší motiv, než když se musí dítě naučit ve škole bezvýznamnou látku, kterou prakticky nevyužije. Děti se učí především pozorováním a napodobováním chování svých rodičů, a tak pokud rodiče ukazují pozitivní vztah k penězům a správné finanční dovednosti, je velmi pravděpodobné, že se děti naučí stejně nakládat s penězi.

Je velmi důležité do těchto dovedností děti zasvětit už velmi brzy, například od šesti let, když se naučí počítat.

 

Vytváření zdravého vztahu k penězům

Je vhodné dávat dětem malé kapesné za nějakou domácí práci (aby si uvědomily, že nedostávají peníze jen tak a že musí přiložit ruku k dílu, aby něco získaly). Pro menší děti doporučuji vysvětlovat na pohádkách, ze kterých vyplývá rčení: ,,Bez práce nejsou koláče". Zároveň toho rodič nesmí nikdy zneužívat k vykořisťování dítěte! Dítěti můžeme začít dávat malé kapesné, aby si mohlo zkusit samo si něco zakoupit v obchodě, například nějakou sladkost, časopis, hračku.

  •  Po osvojení si této zkušenosti, je dobré začít dítěti vysvětlovat, že má omezený limit na měsíc, se kterým může disponovat, tak jak chce. Je potřeba, aby si uvědomilo, že když si utratí vše na počátku měsíce, další už mít nebude. Je dobré mu i dovolit vše utratit na počátku měsíce, neboť si pak bude lépe pamatovat následky. Pokud vše utratí, nikdy mu nedávejte další peníze, musí počkat na další měsíc. Je potřeba pochopit příčinu a následek. Později, když je dítě starší, je dobré do kapesného zařadit například svačinu, školní výlety a kroužky, časopisy apod.

  • V dnešní době lze založit platební účet, na kterým je limit kapesného, učí se tak hospodařit. Ke konci měsíce je dobré porovnat příjmy a výdaje. Je potřeba dítě motivovat k tomu, že musí vyjít s penězi – ukazovat mu vzor, aby měl předlohu.

  •  Když je dítě starší a má věk na chození na brigády, tak je určitě důležité, aby mělo brigádu a aby si další potřebné věci (částečně školní výlety, párty) hradilo samo. Tím se naučí více rozumět systému práce a nakládání s penězi.

  • Dále je v dnešní době důležité hovořit s dětmi o půjčkách. Vysvětlit, že peníze, které si vypůjčí v bance nepatří jim, ale bance. Že musí nejprve splatit úroky a že to, co si zakoupí za tyto peníze ve skutečnosti, nepatří jim. Bude to jejich až po splacení úroků acelé půjčky. Česká republika je proslulá tím, že většina obyvatel má nějakou půjčku a dětem to může připadat jako přirozený styl života. Je důležité vysvětlit dítěti úskalí půjček (možnost zvyšování úrokových sazeb, onemocnění a neschopnost bance splácet hypotéku, stres apod.) a spíše ho učit vyvarovat se životu na dluh, který se může při zvyšujícím úrokům člověku vymstít a skončit i bezdomovectví.

  • Pokud se rodiče cítí, že mají nedostatečné finanční dovednosti nebo chtějí získat nové přístupy k financím, mohou využít poradenství od finančních expertů nebo se zapojit do kurzů finanční gramotnosti. Doporučuji například zakoupit si deskovou hru na téma finanční gramotnost. Je důležité, aby rodiče neustále pracovali na svých finančních dovednostech a předávali je dál svým dětem, aby mohly v případě potřeby správně nakládat s penězi a mít zdravý vztah k financím. Finanční chování rodičů může mít významný vliv na psychické zdraví jejich dětí. Studie ukazují, že pokud děti, mají své rodiče stabilní a zodpovědné vůči finančním návykům, mají tendenci být psychicky stabilnější a mít pozitivnější vnímání hodnot ve životě. Naopak děti, které vychovávají nezodpovědní rodiče, kteří mají chaotické finanční chování, mohou trpět stresem, úzkostí a nízkým sebevědomím.

  • Jedním z klíčových faktorů je vzor, který svým dětem předávají. Pokud rodiče správně hospodaří s penězi, učí děti finanční gramotnosti a ukazují jim důležitost plánování a spoření, děti mají tendenci přejímat tyto zdravé finanční návyky. Naopak pokud rodiče žijí nad své možnosti, neumí hospodařit s penězi a často prožívají finanční problémy, děti mohou získat tyto negativní vzory a chovat se podobně. Je velmi důležité se dětem v této oblasti věnovat a vést je od brzkého věku k zodpovědnosti sami za sebe. Největší chybou je, když se rodiče snaží děti před těmito starostmi chránit a nakupují jim různé dárky, děti si neuvědomují hodnotu a učí se nezodpovědnosti, zároveň je ochuzují o rozvoj logického uvažování.

  • Dalším důležitým faktorem je komunikace mezi rodiči a dětmi ohledně financí. Otevřená komunikace o penězích a finančních rozhodnutích může pomoci dětem lépe rozumět hodnotám, prioritám a odpovědnosti spojené s penězi. Například můžete s dětmi řešit nákupy, povídat si s nimi o příjmech a výdajích, co si můžete dovolit, co je potřeba zaplatit, aby jste měli kde žít a co konzumovat. Pokud jsou děti brány do těchto diskuzích o penězích a plánování s rodiči, mají tendenci vyvíjet zdravé finanční návyky a vztah k penězům.

Některým rodičům bude tento článek možná trhat srdce, ale je velmi důležité, aby se děti od brzkého věku naučily chápat, že je důležité si na vytoužené věci a na živobytí vydělat a nespoléhat na své rodiče, na prarodiče, banku, či stát. Měly by se učit pochopit, že musejí být oporou sami pro sebe a vybudovat v sobě silný, pevný hrad, který se jen tak nezbortí. Pokud děti nezískají finanční gramotnost, mohou mít v životě problémy například v podobě zadlužení, kdy budou neustále spoléhat na okolí, že okolí je zachrání, ale k tomu v reálném životě spíše nedochází a tyto příběhy pak končí velice smutně (bezdomovectví, prostituce, život s partnerem kvůli zajištění a nikoliv z lásky, což časem vede k návštěvě psychiatra atd.). Proto je důležité, aby si rodiče byli vědomi vlivu svého finančního chování na své děti a aktivně pracovali na rozvoji zdravých finančních návyků a hodnot v rodině.

 

Autor článku: Mgr. Petra Jonášová, DiS

 

Souhlasím se vším